Blogista

Suomen kuuluisat tanssijat

Suomen kuuluisat tanssijat

Suomen tanssimaailma on varsin monipuolinen – erilaisia tanssitunteja on tarjolla varsin laaja skaala  ja tanssin harrastamiseen on Suomessa todella hyvät mahdollisuudet eri ikäryhmissä. Myös aikuisille suunnattuja tunteja on runsas määrä. Toki monet ammattitanssijat aloittavat harjoittelun jo nuorina edetäkseen kilpailumaailmaan mahdollisimman varhain ja saavuttaakseen urallaan paljon. Tanssia tuetaan Suomessa myös varsin vahvasti valtion puolesta, ja Tanssin tiedotuskeskus on tärkeässä asemassa niin tanssin aseman puolestapuhujana kuin suomalaisen tanssitaiteen viejänä ulkomaille. Tanssin tiedotuskeskus tarjoaa myös hyvin paljon tukea ja informaatiota ammattilaisille, joten sitä voidaan pitää tärkeänä tukipilarina suomalaiselle tanssitaiteelle. Ketkä sitten ovat Suomen kuuluisimmat tanssijat? Vastaus kysymykseen riippunee varmasti vastaajan näkökulmasta, ja itse puhun aiheesta niin sanotusti maallikon silmin.

Tanssin näkyvyys Suomessa: Tanssii tähtien kanssa

Pähkinänkuoressa voidaan todeta, että menestyneitä tanssijoita on erityisesti kilpatanssin, baletin ja modernin tanssin puolelta. Kyseisissä lajeissa menestyneiden tanssijoiden nimet eivät välttämättä kuulosta heti alkuun tutulta maallikon korviin, joten lähdenkin perehtymään aiheeseen nimenomaan siitä perspektiivistä, millaisia tanssijoita suuri yleisö tuntee. Mediassa esillä olevat tanssitaiteilijat ovat monesti tuttuja esimerkiksi tv-ohjelmista. Viime vuosina Tanssi tähtien kanssa -ohjelmaformaatti on tuonut tanssia näkyvämmäksi mediassa, ja ohjelma on tuonut myös monia ammattilaistanssijoita tunnetuiksi suuren yleisön mieleen. Kenties sarjan koukuttavuus perustuukin juuri rautaisen ammattitaidon ja korkeiden viihdearvojen yhdistelmään, ja ohjelma onkin esityskausillaan aina katsotuimpia. Mainittava toki on, että monet ohjelmassa esiintyvistä tanssijoista ovat olleet jo aiemmin alallaan erittäin tunnettuja nimiä.

Eräs heistä on jo sarjan alkuperäiseen tuomarikaartiin kuuluva Jukka Haapalainen, joka on luonut mittavan uran erityisesti kilpatanssissa vaimonsa Sirpa Suutari-Jääskön kanssa. Myös sarjan toinen tuomari, Helena Ahti-Hallberg, on saavuttanut mainetta niin opettajana kuin tanssijana erityisesti latinalaistanssien parissa. Jorma Uotinen, joka toimii sarjan kolmantena tuomarina, on toki ollut varmasti valtayleisön tietoisuudessa jo ennen ohjelman tekoa, sillä hän on kenties kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen tanssija niin baletissa kuin modernin tanssin maailmassa. On myös huomioitava, että koska Uotinen on myös ollut vuosien varrella myös erittäin tunnettu hahmo mediassa, on hän myös kyennyt tekemään tanssitaiteesta entistä näkyvämpää ja tällä tavoin edistämään tanssin asemaa. Myös sarjassa esiintyneet tanssijat ovat saaneet mainetta ohjelmaan osallistumisen jälkeen. Sami Helenius on eräs heistä: hän on voittanut urallaan monia SM-tason palkintoja, ja uran voi katsoa saaneen entisestään nostetta ohjelmaan osallistumisen myötä. Toisaalta myös ohjelman voittaminen on tuonut tanssijoille uudenlaista julkisuutta; Ansku Bergström ja Katri Mäkinen ovat tanssijoina tästä hyviä esimerkkejä.

Muita tunnettuja tanssijoita

Eräs Suomen tanssimaailman tunnetuimpia nimiä on tietystikin Åke Blomqvist. Blomqvistin maineesta kertoo varmasti sekin, että vaikka hän aloitti uransa kilpatanssissa jo 1940-luvulla, hänen nimensä on tuttu varmasti myös nuoremmille sukupolville. Blomqvistin suurimmat ansiot eivät kenties ole tanssikilpailuissa ja niiden sijoituksissa vaan nimenomaan tanssin opettajana ja tanssin aseman vahvistajana. Hän perusti monia tanssikouluja Suomeen ja oli myös televisiosta tuttu Lauantaitanssit-ohjelman myötä. Blomqvist tunnettiin myös discotanssin edelläkävijänä, ja hänen discotanssivideoitaan voi edelleen katsoa muun muassa Youtubesta. Myös Sami Vainionpää ja Johana Pružinková on mainittava erityisiä ansioita saavuttaneena parina kilpatanssin parissa. Pari voitti yhdessä Suomen mestaruuden vuonna 2015, ja he edustivat yhdessä useissa arvokilpailuissa ympäri maailman. Edelleen paria pidetään eräänä Suomen parhaimmista arvokilpailuissa kisanneista edustajista. Nykyään Sami Vainionpää tanssii Roosa Ståhlbergin kanssa. Vainionpää ja Stählberg eivät ole kenties saavuttaneet vastaavaa menestystä yhdessä, mutta hekin ovat edustaneet monissa kilpailuissa yhdessä, ja heidän tanssiuransa jatkuu edelleen.

Muita tunnettuja tanssijoita
Muita tunnettuja tanssijoita